Vakcína je stále nedostatkové zboží! Kdy dorazí Moderna nebo Johnson & Johnson?

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. května 2021 13:44

Navzdory nárůstu počtu očkovaných v poslední době jsou vakcíny stále nedostatkovým zbožím. Není ani stále jasné, kdy do Česko dorazí další očkovací látky.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová tvrdí, že firmy, které vakcíny vyrábějí, zatím neoznámily, kolik dávek dodají v červenci a dalších měsících.

Z dosud podaných 4,5 milionu dávek tvoří 75 procent vakcína od firmy Pfizer/BioNTech. V květnu přišlo celkem 2,85 milionu dávek.

Vakcíny Moderna má přijít v květnu a červnu kolem 450.000 dávek. Řádově méně přichází vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson.

V Česku se proti novému koronaviru očkuje čtyřmi druhy látek, a to od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson.

Ministerstvo zdravotnictví také zvažuje doporučení České vakcinologické společnosti nepodávat očkovací látky od společností AstraZeneca a Johnson & Johnson lidem mladším 60 let.

Toho se ale obávají praktičtí lékaři. Podle nich by to mohlo zkomplikovat vakcinaci v jejich ordinacích, protože látky od jiných výrobců k nim zatím téměř nesměřují.

Témata: očkování