Petr Arenberger: Ministr má problém, jde o miliony!

Andrej Babiš a Petr Arenberger

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. května 2021 14:30

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger podle televize Seznam inkasoval miliony korun za klinické studie nových léků. Ty ale údajně nevykázal ve svých majetkových přiznáních. Sám ministr to přitom popírá!

Arenberger měl studie provádět na živnostenský list jako kosmetické služby, což je protizákonné. Ministr Seznamu řekl, že klinická hodnocení řešil v rámci vědecké činnosti v souladu se živnostenským oprávněním. Na dotaz ohledně výše příjmů ale neodpověděl.

Podle televize se za jednoho pacienta v klinické studii platí až 200.000 korun. Ministrovo sanatorium se pak mělo v posledních třech letech zapojit do 38 studií. Příjmy za ně měl vykázat v majetkových přiznáních, jako vedlejší činnost ale uvádí pouze úvazek na lékařské fakultě a živnost v oboru kosmetické služby. Příjmy za klinické studie údajně neuvádí.

V dokumentech klinických studií je podle televize jako zdravotnické zařízení, v němž testy probíhají, nejčastěji uváděno jeho sanatorium, ve skutečnosti je ale ministr provádí jako živnostník poskytující kosmetické služby, což nelze.

Arenberger se studiím ve své kožní ordinaci má věnovat od roku 2001, on ale popírá, že by v jeho daňových přiznáních milionové příjmy chyběly. „Mé daňové přiznání je v pořádku a rozhodně v něm nechybí žádné příjmy,“ řekl ČTK ministr. Klinický výzkum, který předchází schvalování nových léků, vyžaduje podle něj sběr a vyhodnocování velkého množství dat a konzultační činnost. „Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí,“ dodal.

Témata: Petr Arenberger ministerstvo zdravotnictví