Sčítání lidu online: Tohle nejspíš nevíte! Co je možné udělat?

Sčítání 2021

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. dubna 2021 18:18

Sčítání lidu už za pár dní začne i prostřednictvím listinných formulářů, nadále však probíhá také online. Právě v internetové verzi je možné udělat jednu věc, o které nejspíš spousta lidí nemá tušení.

Celá domácnost se může sečíst prostřednictvím jednoho člověka, přičemž je možné online formulář elektronicky sdílet mezi sebou. Ten, kdo formulář založil, totiž může vygenerovat přístupový odkaz pro ostatní.

„Nejprve založíte nový elektronický sčítací formulář, zadáte svoje identifikační údaje, vyplníte adresu, údaje za byt a o sobě. Odešlete tento částečně vyplněný formulář a zobrazí se možnost vygenerovat odkaz. Pomocí něho se zbývající členové domácnosti přihlásí a mohou pokračovat s vyplňováním vlastních údajů,“ vysvětluje Martin Zelený ze sekce demografie a sociálních statistik ČSÚ.

Odkaz je třeba zkopírovat a odeslat třeba e-mailem ostatním členům domácnosti, aby po přihlášení doplnili a odeslali zbývající údaje. Funkce odeslání e-mailu není z bezpečnostních důvodů součástí formuláře. 

Vygenerovaný odkaz na elektronický sčítací formulář začíná vždy formátem „https://onlinescitani.cz/#/prihlaseni-novy“ a pokračuje unikátním 20místným kódem, který má každá domácnost speciální. 

Témata: Sčítání lidu Český statistický úřad