Sčítání lidu: Formulář a časté dotazy! S čím si lidé neví rady?

Sčítání 2021

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. dubna 2021 12:12

Sčítání lidu v Česku pokračuje, stále více se tak ukazuje, se kterými otázkami si lidé neví rady. Mnohé z nich se týkají problematiky rodičů a dětí. Na které tři otázky by si měl každý dávat pozor?

Jak uvádí Český statistický úřad v tiskové zprávě, jeden z častých dotazů souvisí s aktuální situací. Statistiky totiž zajímá, kam děti dojíždí za vzděláním. Lidé s odpovědí kvůli distanční výuce váhají. "V tomto případě rodiče prosíme o vyplnění adresy dané školy, i když se jejich děti momentálně vzdělávají z domova,“ vysvětluje předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Problematický je u dětí také institut střídavé péče. Doporučuje se uvádět adresa, na které dítě bydlí po většinu roku. V případě neshod mezi rodiči má být rozhodující, kde jejich potomek strávil noc z pátku 26. března na sobotu 27. března 2021.

Specifické jsou pak dotazy týkající se dětí narozených v zahraničí. Rodiče se třeba ptají, zda mají sečíst i dítě, které se narodilo v zahraničí. Pokud má dítě trvalé bydliště v Česku, tak podléhá sčítání. Pokud ne, ve formuláři se neuvádí.

Témata: Sčítání lidu Český statistický úřad