Otevření obchodů: Je tu šance, že k tomu dojde v dubnu! Co se musí stát?

Uzavřená provozovna, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. dubna 2021 10:30

Se zlepšením epidemické situace došlo už v tomto týdnu k otevření prvních provozoven mimo prodejen s potravinami. Většina obchodů ale zůstává uzavřena. Kdy by mohlo dojít ke změně?

V Česku už od pondělí neplatí nouzový stav, skončil zákaz cestování mezi okresy a nočního vycházení. Také došlo k prvnímu částečnému rozvolnění, otevřely se některé obchody, konkrétně třeba papírnictví či prodejny s dětským oblečením a obuví.

Avšak dospělí lidé si věci na sebe stále musí kupovat přes internet, kdy si pochopitelně nemohou nic vyzkoušet. Proto stále více občanů zajímá, zda se výhledově otevřou i další kamenné obchody. 

Podle vyjádření prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy na jeden z dotazů na twitteru by se toho nedočkavci mohli dočkat ještě tento měsíc.

"Pokud budou lidi dodržovat alespoň základní pravidla, tak máme šanci dostat se ke konci dubna někam na 100 nemocných na 100 000 obyvatel. A to dá šanci otevřít zbytek obchodů a různé 'osobní' služby typu kadeřnictví. V každém případě obchody jsou první na řadě," konstatoval. 

Témata: Obchody