Sčítání lidu 2021: Pro Česko je to velký test! V čem konkrétně?

Sčítání 2021

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. dubna 2021 14:14 | Aktualizováno: 7. dubna 2021 15:36

Sčítání lidu probíhá v Česku již dva týdny a bude pokračovat až do května. Podle zástupců Českého statistického úřadu jde pro naši zemi o velký test. Jak to statistici myslí?

"Sčítání ukazuje, jak jsme na tom jako společnost s úrovní digitalizace, přístupu k internetu či počítačové gramotnosti. Jedná se o zcela unikátní projekt, který je zároveň i testem připravenosti národa na digitalizaci," vysvětlil předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Sluší se však připomenout, že sčítání lidu v samém začátku postihly velké technické potíže. Kvůli nim byla celá akce prodloužena až do května, kdy se podle původního plánu měly vyplňovat už jen papírové formuláře.

Podle ČSÚ není navzdory několikaleté snaze možné v současnosti realizovat sčítání výlučně na základě dat z registrů. Chybí například registr bytů či registr vzdělání za celé obyvatelstvo.

Ze zdrojů veřejné správy nejsou k dispozici ani informace o ekonomické aktivitě a zaměstnání, dojížďce, adrese obvyklého bydliště, místě školy nebo pracoviště za celou populaci.

Témata: Sčítání lidu Český statistický úřad