Sčítání lidu 2021: Lidé mají spoustu dotazů! Co je zajímá nejčastěji?

Sčítání 2021

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. dubna 2021 9:50

V rámci sčítání lidu se v první řadě ptají statistici občanů, avšak platí to i opačně. Spousta lidí si totiž s některými dotazy neví rady, potřebují tedy poradit. Co účastníky sčítání zajímá nejčastěji?

V rámci probíhajícího sčítání lidu přibývají každý den kromě vyplněných formulářů i tisíce dotazů. Informační podpora jich denně zodpoví průměrně 7 tisíc. Lidé mají hned několik možností, jak požádat statistiky o radu.

„Využít mohou infolinku sčítání, poslat e‑mailový dotaz do kontaktního centra nebo se obrátit na informační služby ČSÚ. Dalších 27 tisíc dotazů vyřídí každý den chatbot virtuální poradny na webu scitani.cz a v elektronickém formuláři,“ shrnul předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Dotazy se nejčastěji týkají sčítání několika samostatně hospodařících domácností bydlících společně, lidé se ptají i na členy domácnosti pracující v zahraničí, na potvrzení o odeslání formuláře nebo na možnost opravy chybných údajů v již odeslaném formuláři.

Ve web chatech pak převažují otázky na to, jak správně určit rozlohu bytu či jak vyplnit cestu do zaměstnání a školy v době pandemie.

Témata: Sčítání lidu Český statistický úřad