Sčítání obyvatel: Neudělali jste tuto chybu?

Sčítání 2021

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. dubna 2021 9:56

Už druhým týdnem pokračuje v Česku sčítání lidu, v jehož rámci chtějí statistici získat některé informace, k nimž by se jinak jen těžko dostávali. Proto nyní v jednom konkrétním případě upozornili obyvatele, co od nich doopravdy chtějí vědět.

Konkrétně se to týká jednoho z dotazů tykajících se bydlení. Ve sčítacím formuláři se totiž úřady neptají na místo trvalého pobytu, ale naopak na vaši obvyklou adresu. Jinak totiž nelze zjistit, kde lidé doopravdy bydlí.

„Při sčítání se zjišťuje tzv. obvyklé bydliště. Tedy místo, kde skutečně bydlíte a kde máte svou domácnost, případně rodinu,“ vysvětluje věcný gestor Robert Šanda.

Statistici si podle všeho uvědomují, že mnoho lidí má trvalý pobyt hlášen na místě, kde se běžně nezdržuje. Časté je to kupříkladu u mladých lidí, kteří mají adresu stále u rodičů, ačkoliv už žijí jinde.

„Existují případy, kdy například rodiče zapíšou své děti na adrese jiné městské části kvůli tomu, aby měly vyšší šanci při zápisu do školy. Přitom třeba právě pro plánování škol a školek je důležité vědět, kde rodiny skutečně bydlí,” dodal Šanda. 

Témata: Sčítání lidu Český statistický úřad