Urbi et Orbi: Papež hovořil o očkování i skandálech!

Papež František

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. dubna 2021 17:43

Papež František dnes ve svém poselství Urbi et orbi (Městu a světu) apeloval na rychlejší distribuci vakcín, zejména chudým zemím. Ozbrojené konflikty během pandemie označil za skandální.

Velikonoční mši sloužil kvůli pandemii covidu-19 už druhý rok za sebou v omezeném režimu, uvnitř Svatopetrské baziliky. Obvykle hlava katolické církve připomíná zmrtvýchvstání Ježíše Krista za přítomnosti desítek tisíc věřících na Svatopetrské náměstí. To letos stejně jako loni zelo prázdnotou.

Mši mohlo v obrovském chrámu přihlížet jen zhruba 200 církevních hodnostářů a dalších přítomných. Obřad a poselství bylo možné sledovat nainternetua po celém světě jej přenášela i televize.

"Pandemie se stále šíří, zatímco sociální a ekonomická krize zůstává - hlavně v případě chudých - vážná. Ozbrojené konflikty - což je skandální - přesto neskončily a posiluje se vojenský arzenál," uvedl František v poselství, které tradičně shrnuje problémy světa a vyzývá k míru.

Papež Boha požádal, aby utěšil nemocné, dále ty, kteří přišli o blízkého člověka, a nezaměstnané. Úřady vyzval, aby pomohly rodinám, jež se potýkají s existenčními problémy. František pochválil v kontextu pandemie zdravotnický personál a projevil soucit s mladými, kteří nemohou do škol. Bojovat s pandemií byli podle něj povoláni všichni lidé.

"Vyzývám celé mezinárodní společenství, aby se v duchu globální odpovědnosti zavázalo překonat zpoždění v distribuci vakcín a usnadnit ji, zejména v nejchudších zemích," řekla hlava katolické církve.

Dnešek je mezinárodním dnem proti nášlapným minám, František je ve svém proslovu označil za "zákeřná a hrozivá zařízení" a "nástroje smrti". V projevu zmínil také nepokoje v Barmě, kde lidé protestují proti vojenské juntě. Připomněl několik konfliktních zón v Africe, například etiopskou oblast Tigraj, kde loni v listopadu začaly boje mezi mezi federální a lokální vládou. Izraelce a Palestince vyzval, aby "znovu objevili sílu dialogu".

Témata: Papež František Velikonoce