Šílená jména pro děti? Tahle a mnohem děsivější jména dávají rodiče svým drobečkům!

Děti, ilustrační fotgorafie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. března 2018 15:39

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Neupsali jsme se ani se nám nezasekla klávesnice. Tento nicneříkající patvar je ve skutečnosti jméno, které se snažili rodiče ze Švédska dát svému nově narozenému dítěti. Na první pohled člověk neví, jestli se takovému potomku smát, nebo jej litovat, jde ale pouze o jeden z příkladů šílených jmen, která rodiče svým dětem dávají.

Francouzští rodiče mají obvykle zcela volnou ruku při výběru jména svých potomků. Soud ale může zakročit v případě, že mu jméno pro dítě z jakéhokoli důvodu nepřipadá vhodné. Od roku 1993, kdy rodiče dostali právo pojmenovat děti zcela podle svého vkusu, proběhlo několik podobných soudních řízení.

Byl mezi nimi například případ rodičů, kteří chtěli dceři dát jméno Fraise (jahoda). I to soudce vyhodnotil jako zesměšňující a holčička byla přejmenovaná na Fraisine, což je jméno oblíbené v 19. století.

Na Islandu například prošel Elvis, ale nikoli Carolina. Po Novém Zélandu pobíhá dítě se jménem Zastávka Autobusové Linky Číslo 16, ale nikoli malý Yeah Detroit, byť o to rodiče stáli.

Švédsko připustilo křestní jméno Metallica, ale už nikoli Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Japonsko zakázalo jméno Ďábel a Portugalsko Monu Lisu. Naopak v Indii může být Lenin, Stalin, Brežněv i Chruščov.

Některá jména ale vyvolávají otázky o duševním zdraví rodičů. Jistý francouzský pár se snažil své dítě pojmenovat Nutella, na Novém Zélandu chtěli pro změnu rodiče pojmenovat potomka Anal, Sexuální Ovoce nebo Talula does the Hula from Hawail, tedy Talula dělá (tančí) Hula z Hawaie. Šílené, nemyslíte?

Mexický pár se pojmenoval své dítě Robocop, jiní rodiče v Číně chtěli pro změnu pro svého potomka jednoduché jméno: @. V Německu se rodiče pokoušeli dát svému dítěti jméno Opice, v Itálii Pátek, a zřejmě největší kuriozita pochází opět z Nového Zélandu, kde mělo v roce 2013 dostat jedno z nově narozených dětí jméno: . Tedy Tečka.

Jiní rodiče se s vymýšlením nového jména nezaobírají a jednoduše vezmou jména jiným. Přesto dítě pojmenované Britney Shakira Beyoncé překvapí. A o to podivnější je, že toto jméno opravdu prošlo. V USA ale žije přes tři sta lidí, kteří se jmenují Abcde. Takže se možná není čemu divit.

Občas se najdou i tací, kteří pojmenují svého potomka po opravdu podivných věcech. Po světě tak chodí lidé, kteří se jmenují Severozápad , Orgasmus, Melanom Zí Tra, Abstinence, Jablko, Facebook nebo Olivová zahrada.

Jména jako Nebezpečí, Pilotní Inspektor, Rád, Sssst, Hněv, Bilion, Sedm, Písečný Muž, Lucifer nebo Zvukověda už pak asi nepřekvapí vůbec nikoho. Představovat se s takovým jménem ale opravdu musí stát za to.

Témata: děti těhotenství Rodina dětské Děti děti jména a příjmení