Staromák zaplnily kříže, symboly obětí covidu! Za zmařené životy může vláda, tvrdí autoři!

Na dlažbě Staroměstského náměstí se objevily kříže, symbolizují obětí pandemie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. března 2021 13:23

Tisíce lidí za uplynulý rok v Česku podlehly koronaviru, podle autorů křížů, které se objevily na pražském Staroměstském náměstí a symbolizují oběti pandemie, mnozí podlehli nemoci zbytečně. Co všechno o této iniciativě víme?

Za připomínkou tisíců obětí stojí spolek Milion chvilek pro demokracii. „Mnoho z nich tu ještě mohlo být, kdyby Vláda zmařených životů nesledovala pouze vlastní zájmy!“ uvedli jeho zástupci na twitteru.

Nejvýraznější představitel spolku Benjamin Roll na téže sociální síti rovněž uvedl, že mnoho lidí zemřelo zbytečně. „Odpovědnost nese vláda zmařených životů, která upřednostňuje své kšefty nad svými občany. Za covid-19 vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ano,“ konstatoval.

Tisíce křížů za tisíce zemřelých. Mnoho z nich zemřelo zbytečně. Odpovědnost nese vláda zmařených životů, která upřednostňuje své kšefty nad svými občany.@milionchvilek #vladazmarenychzivotuZa covid-19 vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ano. pic.twitter.com/MGxebdpVF2

— Benjamin Roll (@BenjoRoll) March 22, 2021

Happening zaujal i zástupce pražského magistrátu, kteří vydali krátké prohlášení. „Dnes je to rok, co v Česku zemřel první člověk s nemocí Covid-19. Celkem už u nás zemřelo více než 25 tisíc lidí. Na Staroměstském náměstí se dnes ráno objevilo 25 tisíc křížů, za každou oběť pandemie nemoci Covid-19 jeden,“ stojí v něm.

Policie pak uvedla, že je s touto formou připomínky srozuměna a nemá s ní problém. „Kříže jsou namalovány křídovým sprejem a organizátor akce je odpoledne odstraní. Nejedná se o protiprávní jednání,“ uvedli policisté.

Magistrátní koalice se nakonec podle Jana Čižinského dohodla, že kříže na náměstí zůstanou do doby, než je smyje déšť.

Témata: Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Staroměstské náměstí