Minuta ticha: Česko příští týden uctí oběti koronaviru!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. března 2021 16:18

V pondělí 22. března může každý občan uctít památku obětí probíhající pandemie koronaviru. S touto myšlenkou přišla iniciativa Minuta ticha, která seznámila lidi se svým nápadem na facebooku.

Zástupci iniciativy vyzývají ke společné minutě ticha v pravé poledne v pondělí 22. března. Toho dne uplyne již rok od úmrtí první oběti koronaviru v České republice. K dnešnímu dni již umřelo téměř 24 tisíc lidí.

„Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká,“ myslí si zastánci této myšlenky.

„Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ dodali. 

Minuta ticha za oběti pandemie má být podle iniciativy aktem solidarity a úcty k obětem a jejich pozůstalým, ale i vděkem za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé smrt