Formulář pro opuštění okresu: Bude potřeba ještě týden! Kde ho seženete?

Vzor čestného prohlášení

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. března 2021 8:20 | Aktualizováno: 15. března 2021 22:03

V Česku dnes začíná třetí týden velmi přísných opatření proti šíření koronaviru, v jejichž rámci vláda omezila volný pohyb osob mezi jednotlivými okresy. K překročení hranice okresu jsou potřeba vyplněné dokumenty. Kde je seženete?

Jelikož tato problematika spadá pod ministerstvo vnitra, najdete všechny potřebné informace na resortní webové stránce okresy.mvcr.cz, kde se nacházejí odpovědi na nejčastější dotazy občanů týkající se aktuálně platných opatření.

Pokud cestujete mimo okres za prací, můžete se prokázat potvrzením zaměstnavatele. Je možné využít vzor dostupný na stránkách ministerstva, alternativou je pak pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz. Vždy však musí být patrné, že potřebujete cestovat do jiného okresu.

Pokud nejde o pracovní účely, musíte mít formulář nebo čestné prohlášení, v němž uvedete místo, čas a cíl cesty. Prohlášení může být i napsané ručně. Musí ovšem jít o cestu povolenou v rámci výjimek. 

"Policie může ověřovat podezřelé případy, například když cestujete 'k lékaři' s lyžařskou výbavou a celou rodinou. Pokud máte jakékoliv potvrzení, které dokazuje nezbytnost vaší cesty (například žádanku od lékaře na vyšetření, pozvánku na úřad apod.), vezměte si ji pro jistotu s sebou," upozorňuje ministerstvo. 

Témata: Lidé Policie ČR Ministerstvo vnitra