Krokodýl na Šumpersku šokoval hasiče! Podívejte se na VIDEO z odchytu!

Hasiči při požáru domku v Klopině narazili na krokodýla nilského

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. března 2021 17:26

Na třímetrového krokodýla nilského narazili dnes ráno hasiči při hašení požáru zahradního domku v Klopině na Šumpersku. Živý exemplář se volně pohyboval v přízemí objektu.

Hasiči práce okamžitě zastavili a spojili se s odborníky na odchyt zvířat, kteří poté krokodýla odchytili a přemístili do garáže, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Případem se zabývají také policisté.

Do Klopiny přijeli hasiči před 04:00, šlo o požár zahradního domku o velikosti pět krát čtyři metry. Požár zasáhl vrchní část domu, na zvíře hasiči narazili ve chvíli, kdy se při hašení dostali do objektu, jehož spodní část byla zakouřená, uvedla mluvčí hasičů.

Na krokodýla hasiče souběžně upozornil majitel domu. "Krokodýl se tam volně pohyboval. Vzhledem k tomu, že se nevědělo, jak bude zvíře reagovat, přerušily se hasební práce a objekt se uzavřel," uvedla mluvčí hasičů.

Hasiči se obrátili na olomouckou zoologickou zahradu, odkud přijeli na místo dva odborníci. "Přijeli jsme do krizové situace. Vysoké riziko pro zasahující jednotky hasičů představoval krokodýl, který se v daný okamžik pohyboval v nevyhovujícím chovatelském zařízení. Bylo potřeba jej z důvodu bezpečí co nejrychleji přesunout do přilehlé garáže, kterou požár neohrožoval. Snažili jsme se tedy v co nejkratším čase zajistit bezpečí hasičům, aby mohli vykonávat svou činnost, současně se postarat o bezpečí zvířete," uvedl Milan Kořínek v tiskové zprávě olomoucké zoo.

Krokodýlovi odborníci na místě navlékli na hlavu smyčku a přesunuli jej na bezpečné místo. "Jednalo se o živočicha dlouhého okolo tří metrů," doplnil Kořínek. "Po jeho odchytu jsme hasební práce dokončili. Příčinou požáru byla nedbalost a předběžná škoda byla odhadnuta na 90.000 korun," dodala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Na místě byli při odchytu zvířete také policisté. "Policisté dále objekt střežili, dokud neproběhlo ohledání požářiště. Celý případ nyní dokumentují. Protože v České republice není obvyklé chovat třímetrového krokodýla, podáme podnět na Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj, aby legálnost tohoto chovu prověřila," řekla dnes na dotaz ČTK policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Mluvčí zoo Iveta Gronská sdělila, že zoo se jej případně ujmout nemůže, protože pro jeho chov nemá kapacitní možnosti.

Témata: Olomoucký kraj Hasiči Krokodýli