Sčítání lidu 2021 se blíží: Jak proběhne a co stát zajímá? Tohle byste měli vědět!

Sčítání 2021 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. března 2021 10:44

Za dva týdny začíná o půlnoci z pátka na sobotu povinné sčítání lidu, které proběhne především po internetu. Formulář prý zvládne vyplnit každý, kdo používá prohlížeč. Je však potřeba se připravit na některé záludné otázky.

Poslední sčítání lidu se v Česku uskutečnilo před deseti lety. S ohledem na probíhající pandemii i rozšiřující se možnosti má letos proběhnout především elektronicky. Formulář bude zpřístupněn na internetu, čas na jeho vyplnění občané dostanou do 9. dubna. Pokud tak neučiní, budou muset později vyplnit listinný dokument.

Předem je dobré vědět, že důsledná příprava se rozhodně vyplatí. Statistiky totiž zajímají i informace, které nejspíš spousta z nás z hlavy nezná. Kupříkladu chtějí vědět, jakou plochu v metrech čtverečních má váš byt.

Právě kolem bydlení se bude točit hodně otázek. Lidé budou vyplňovat údaje o domě či bytě, kde žijí, zdali jsou tam sami nebo mají spolubydlící. Stát chce také vědět, zdali jste vlastníkem či pronajímatelem obydlí. Nebudou chybět ani dotazy na počet místností, vybavenost plynem a vodou a způsob vytápění. Občané budou rovněž muset uvést nejvyšší ukončené vzdělání, zaměstnání a místo pracoviště nebo školy.

Některé otázky budou dobrovolné, prázdné mohou zůstat třeba kolonky národnosti a náboženské víry. Ve formuláři pak zcela chybí otázky na majetkové poměry či zdravotní stav tázané osoby.

Statistici slibují, že vyplnění formuláře nezabere moc času. Zároveň doporučují online formu jako rychlejší díky zobrazované nápovědě. Dle odhadů potrvá deset minut vyplnění společné části sčítacího formuláře za byt a domácnost a každé osobě pak pět minut vyplnění druhé části.

Témata: Sčítání lidu Lidé Český statistický úřad