Dojemné vzpomínky na zesnulého Ventrubu (†71): Poslanci se podělili o společné historky!

Jiří Ventruba

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

10. března 2021 10:00

Jak vás již server stars24.cz informoval, zemřel jednasedmdesátiletý poslanec ODS Jiří Ventruba. Politik byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19, nemoci nakonec podlehl. Jeho kolegové na něj vzpomínají jako na kamaráda, který mluvil nezaměnitelnou „brněnštinou“.

O smrti poslance Jiřího Ventruby informoval na sociálních sítích šéf ODS Petr Fiala. Kolegové zesnulého politika na jeho památku ve Sněmovně drželi minutu ticha, vzpomínali na něj ale také na sociálních sítích. Mnozí přidali společnou historku.

„Jiří Ventruba, lékař, poslanec, obětavý a skromný člověk, kamarád, před chvílí zemřel. Těžko se mi hledají slova,“ napsal na facebooku Fiala. „Smutná zpráva, která mě opravdu zasáhla. Jirku jsem znal sotva čtyři roky. Seznámili jsme se až ve Sněmovně, ale přesto jsme se stali přáteli. Nikdy nezapomenu na naše večerní diskuze a rozmluvy o hokeji, sportu, politice, lékařství... Jirka byl sportovec tělem i duší, výborný lékař a hlavně skvělý parťák a kamarád. Budeš nám tady všem moc chybět,“ přidal se poslanec ODS Jakub Janda.

„Dnes zemřel lékař a poslanec Jiří Ventruba. Seděli jsme spolu ve stejné poslanecké lavici a probrali díky tomu spoustu věcí, včetně těch osobních. On půvabnou “brněnštinou”. Poznal jsem ho jako velmi hodného člověka. Musel být skvělý dětský lékař. Čest jeho památce!“ napsal na twitteru poslanec ODS Jan Skopeček.

Soustrast ale vyjadřovali politici napříč stranami. „Profesor Ventruba byl kamarád, vynikající sportovec, neurochirurg, se kterým mě pojila řada věcí. Bude chybět ve sněmovně, v Brně, mně osobně moc. COVID je zákeřná a smrtelná nemoc a Jiřího dostala. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,“ napsal šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek.

Dojemnou historku pak přidal poslanec ČSSD Roman Sklenák, který – stejně jako zesnulý Ventruba – pochází z Brna. Asi před rokem utrpěl Sklenákův syn vážný úraz. „Byl v péči brněnské dětské neurochirurgie, a jelikož ten, který toto oddělení kdysi zakládal, se mnou nyní seděl v Poslanecké sněmovně, nedalo mi to a požádal jsem ho o konzultaci. Vlastně jsem po něm tehdy chtěl jen vysvětlit některá vyšetření,“ vypráví sociální demokrat.

Zemřel Jiří Ventruba, poslanec @ODScz, kolega ze sněmovny. Upřímnou soustrast rodině.

— Jan Hamáček (@jhamacek) March 9, 2021

Jenže když Ventruba zjistil, že stav chlapce je skutečně vážný, kontaktoval lékaře, který jej operoval. „Nechal si vše velmi detailně popsat, zeptal se na zamýšlený další postup, s drobnými připomínkami ho odsouhlasil a přidal několik doporučení. Mě následně ujistil, že je syn v dobrých rukou, povykládal zajímavosti o lidském mozku a neurochirurgii, a nakonec řekl, že mu mám zavolat, kdyby bylo potřeba,“ vysvětluje Sklenák.

Covid se nevyhýbá ani Poslanecké sněmovně. Dnes zemřel pan poslanec Jiří Ventruba. Je mi to moc líto, upřímnou soustrast rodině… pic.twitter.com/LZzifhpEZg

— Radek Vondráček (@vondraczech) March 9, 2021

Velmi mě zasáhla zpráva, že odešel pan poslanec Jiří Ventruba. Ačkoliv jsme byli z různých politických stran, vždy jsme spolu moc dobře vycházeli, jak po pracovní, tak osobní stránce. Pan poslanec mi bude velmi chybět. Nesmírně jsem si ho vážil.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 9, 2021

Na tuhle chvíli Sklenák jen tak nezapomene. „Velmi dobře si na ten den pamatuji, protože Jiří Ventruba tehdy projevil mnohem více, než jen vstřícnost, ochotu a empatii. Tak ještě jednou za vše děkuji a s úctou vzpomínám,“ dodal smutný politik.

Témata: Jiří Ventruba Roman Sklenák Jakub (skokan na lyžích) Janda Petr Fiala (ODS) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)