Na dovolenou do Řecka? Země otevře hranice pro očkované!

Santorini, Řecko

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. března 2021 17:46

Řecko umožní od poloviny května volný vjezd do země lidem, kteří byli naočkováni proti covidu-19. Ostatní se zřejmě budou muset i nadále prokazovat negativním testem či potvrzením, že mají protilátky, napsala agentura Reuters. Opatřením chce země podpořit letní cestovní ruch, který patří k hlavním zdrojům příjmu místní ekonomiky.

"Řecko má připravená pravidla pro letní sezónu 2021," uvedl řecký ministr cestovního ruchu Charis Theocharis. Podle něj země bude zahraniční návštěvníky namátkově testovat. Řecká vláda také chce nechat prioritně naočkovat zranitelné skupiny zaměstnanců v turistickém odvětví a ostatní nechat často testovat.

Ministr neupřesnil, zda pravidla budou platit pro všechny země a zda budou uznávány i vakcíny, které nejsou registrované v Evropské unii.

Některé země na jihu Evropy se zaručením volného pohybu naočkovaných osob snaží podpořit příjezd zahraničních turistů. Dohodu o volném cestování lidí naočkovaných proti covidu-19 Řecko uzavřelo s Izraelem. Minulý týden Kypr a Portugalsko ohlásily, že od května umožní příjezd bez dalších povinností obyvatelům Británie, kteří dostali obě dávky očkovacího preparátu registrovaného v EU.

Řecko, Portugalsko a Kypr také žádají zavedení očkovacího osvědčení na úrovni Evropské unie. Projekt má na starosti Evropská komise, jež plánuje zveřejnit podrobnosti 17. března. "Domnívám se, že panuje shoda, že potřebujeme toto digitální osvědčení," uvedl dnes v Aténách místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas. Podle něj se budou plánem zabývat unijní ministři na konci března. Cílem komise je, aby certifikát začal platit před začátkem léta.

Témata: Řecko očkování