Vakcína AstraZeneca není problém, říká Hřib! S Babišem se hádají kvůli jiné!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. března 2021 15:35

Distribuce vakcín po České republice bývá často předmětem sporů mezi politiky na vládní a krajské úrovni. Dnes se dostali do křížku pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Primátor Hřib uvedl, že apeloval na premiéra, aby něco udělal s 28 tisíci dávek vakcíny Pfizer, která je v pražských státních nemocnicích. "My nemáme na distribuci Pfizeru vliv, řídíme jen rozdělování Moderny a Astra Zenecy," vysvětlil, že u dvou dalších schválených vakcín tento problém nehrozí.

Jenže premiér Babiš reagoval, když Hřiba na twitteru obvinil ze lži. Vakcíny podle něj dorazily teprve dnes ráno, část z nich je navíc rezervou pro celou zemi.

Počet vakcín v Praze dnes bude průběžně růst, protože dnes probíhá závoz vakcín Pfizer. Včera jich ale měly státní nemocnice ve skladech 15 tisíc, a to je den před plánovaným závozem nepřijatelné. Snímek je z oficiálního vládního systému ke včerejšku. V každé ampulce je 6 dávek. pic.twitter.com/Bp7B3TNhcc

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) March 9, 2021

Předseda vlády si zároveň neodpustil kritiku zástupců hlavního města. "Zároveň by se váš koordinátor mohl začít konečně bavit s pražskými nemocnicemi, které ignoruje," vzkázal. 

Jenže primátor se nedal, na kritice kolem rozvozu vakcín Pfizer si trvá. "Včera jich měly státní nemocnice ve skladech 15 tisíc, a to je den před plánovaným závozem nepřijatelné," konstatoval. 

Témata: očkování Zdeněk Hřib Andrej Babiš