Vakcína Astra Zeneca: Odborníci v šoku, někteří lidé věří spíš experimentálnímu léku!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. března 2021 8:18 | Aktualizováno: 9. března 2021 9:43

K očkovací látce od firmy AstraZeneca, která je jednou ze tří schválených vakcín proti koronaviru, panuje jistá nedůvěra. Nepříjemně překvapeni jsou i odborníci, které zaskočilo, že někteří lidé věří spíš experimentálnímu léku s nejasnými účinky.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek nechápe, proč někteří lidé jednu ze tří schválených vakcín odmítají. Jasně najevo to dal ve svém sobotním twitterovém příspěvku. 

Lidé řeší že 81% účinnost je málo a nechtějí AstraZeneca vakcínu, i když tvrdá data potvrdila její účinek i pro seniory, ale dožadují se ivermectinu, kde čerstvá data z kvalitní studie neprokázala jeho efekt na léčbu covidu.

— Roman Chlíbek (@RomanChlibek) March 6, 2021

"Lidé řeší že 81% účinnost je málo a nechtějí AstraZeneca vakcínu, i když tvrdá data potvrdila její účinek i pro seniory, ale dožadují se ivermectinu, kde čerstvá data z kvalitní studie neprokázala jeho efekt na léčbu covidu," uvedl na sociální síti.

V předchozím tweetu konstatoval, že data z Anglie potvrdila vysokou účinnost vakcín Pfizer (70-90 %) a AstraZeneca (min. 75 %). "Obě vakcíny jsou tak vhodné pro seniory!" prohlásil. Očkovací látky od zmíněných společností se užívají rovněž v Česku.

Témata: očkování