Odměny pro zdravotníky váznou! Padne dnes konečné rozhodnutí?

Nemocnice, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. března 2021 15:33

Vládní politici si dobře uvědomují, že nasazení zdravotníků v první linii během koronavirové pandemie si zaslouží náležité ocenění. Vyplacení odměn ale i podruhé vázne. Kdy by na ně mohlo dojít?

Otázku peněz pro zdravotníky by na dnešním jednání měla řešit vláda. Podle ČTK plánuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předložit návrh na vyplacení slíbených odměn.

Peníze by podle návrhu měli zdravotníci obdržet v rámci květnové výplaty, částka by měla být podobná jako v případě prvních odměn. Tehdy dostali od státu 75 tisíc korun hrubého navíc.

Ministerstvo financí dnes na twitteru potvrdilo, že díky vyplácení odměn ve zdravotnictví v souvislosti s první vlnou pandemie v závěru loňského roku stoupla průměrná mzda o 6,5 % na 38 525 korun.

Největšímu náporu však zdravotníci čelí nyní, kdy je hospitalizováno necelých 8 tisíc lidí. Ke včerejšímu dni bylo pacientů téměř o 500 více než předchozí neděli. Minulý týden v úterý dokonce přesáhl počet hospitalizovaných 8500, což bylo nejvíc od začátku epidemie loni v březnu.

Témata: nemocnice lékaři Vláda ČR