Antigenní testy: Německo je bude prodávat v obchodech, co Česko?

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. března 2021 12:51

V Německu začnou některé supermarkety už o tomto víkendu prodávat testy na covid-19 určené pro domácí samotestování. Plánují stejný krok i české obchody?

Od soboty je budou moci zákazníci koupit u pokladen v prodejnách Aldi, příští týden budou dostupné v řetězcích drogerií Rossmann a dm. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Německý Spolkový institut pro léčiva a medicínské produkty (BfArM) schválil první rychlotesty koncem února, dosud má platné povolení sedm výrobců. Nově si díky rychlotestům budou moci lidé udělat rozbor i doma, zatímco dosud směl testy provádět jen proškolený personál.

Aldi bude testy prodávat za 25 eur (660 Kč) a každý zákazník si zatím smí koupit pouze jedno balení, které obsahuje pět testů. Drogerie Rossmann a dm začnou testy prodávat v úterý, k dostání budou rychlotesty i v lékárnách. Do svého sortimentu chtějí rychlotesty brzy zařadit i supermarkety Rewe a Edeka. Do mezinárodního obchodního řetězce Rewe patří například obchody Billa či Penny Market.

V Česku plánuje prodávat testy Kaufland

Kaufland plánuje zařadit do prodeje antigenní testy. V nejbližších dnech chce uvést do nabídky testy s odběrem z nosu, v polovině března by měli mít zákazníci možnost v jeho prodejnách koupit testy s detekcí koronaviru ze slin.

V Kauflandu bude dostupný Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test, u kterého je třeba odebrat vzorek z přední části nosu. Výsledek je podle Maierl zřejmý po 15 až 30 minutách a podle klinických testů odhalí přítomnost viru s přesností 98,8 procenta.

Druhým nabízeným testem bude NEWGENE Novel Coronavirus Detection Test Kit, který zjistí přítomnost koronaviru ze slin do 15 minut. Jeho přesnost by měla být 95,8 procenta.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) kaufland