Vystrčil zaskočil Čechy: Vyzval k solidaritě mezi lidmi, pak se opravil!

Miloš Vystrčil, 26. kongres ODS

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. března 2021 9:19

Je to rok, co byl v Česku potvrzen první případ nákazy koronavirem. Zároveň vláda přikročila k dalšímu zpřísnění opatření, která od samého počátku epidemie dopadají na podnikatele. Politici se proto neustále musí zabývat otázkou, kdo brát peníze na kompenzace.

S jedním nápadem přišel v nedělním diskuzním pořadu Partie předseda Senátu Miloš Vystrčil. Podle něj by část mzdy lidí, kteří pracují na tzv. home office, mohla jít těm, kdo nemohou pracovat vůbec. Zdůvodnil to tím, že se mezi občany rozevírají nůžky.

"Skutečně si myslím, že pokud tady máme dva miliony lidí, dva miliony válečníků, kteří nikdy vlastně po zemi nic nechtěli - sami měli otevřenou hospodu, cestovní kancelář, maloobchod nebo cokoliv jiného a teď lezou po kolenou a my (ostatní) máme všechno a nic necítíme, tak si myslím, že v nějakém okamžiku by to mělo být tak, že část prostředků, které dostáváme, dostanou oni," nechal se slyšet.

To jsem si to zavařil. Jediné, co jsem chtěl v @CNNPrima říci bylo, že není možné, aby účet za pandemii zaplatila jen určitá skupina lidí, ale že by se na tom měli prostřednictvím sdílené solidarity podílet i zaměstnanci veřejného sektoru. Omlouvám se za nepovedené vyjádření.

— Miloš Vystrčil (@Vystrcil_Milos) February 28, 2021

Jeden z nejvyšších ústavních činitelů ale o pár hodin později své původní vyjádření korigoval. Podle Vystrčila šlo o nepovedené vyjádření, kterým si zavařil.

"Jediné, co jsem chtěl říci bylo, že není možné, aby účet za pandemii zaplatila jen určitá skupina lidí, ale že by se na tom měli prostřednictvím sdílené solidarity podílet i zaměstnanci veřejného sektoru," konstatoval na twitteru. 

Témata: Miloš Vystrčil (ODS)