Povinnost nosit respirátory se může rozšířit! Bude jich dostatek?

Respirátor FFP2, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. února 2021 14:04

Téměř rok po prvních případech nákazy koronavirem začíná být v Česku standardem nošení respirátorů. Povinnost by se navíc v reakci na současnou epidemickou situaci mohla rozšířit. Bude jich v obchodech k mání dostatek?

Od dnešního dne platí v Česku povinnost nosit na vybraných veřejných místech účinnější ochranu dýchacích cest. Vláda to avizovala dopředu, takže zájem o ochranné prostředky se pochopitelně v předcházejících dnech zvýšil.

Respirátory třídy FFP2 či vyšší jsou v mnoha obchodech nedostatkovým zbožím. Podle vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by ale nemělo jít o pravidelnou záležitost.

"Obchodní řetězce, které jsem navštívila, mi jasně potvrdily, že byť může dojít k nárazovým převisům poptávky, respirátory v obchodech pro lidi stabilně budou. Na rozdíl od jara se nyní můžeme spolehnout i na domácí výrobu," napsala na twitteru.

Podle informací Seznam Zpráv by se v rámci zpřísnění opatření mohla povinnost nošení respirátorů vztahovat na veškerá veřejná místa i zaměstnání. 

Témata: Zdravotnické roušky Obchody Alena Schillerová