Možné otevření obchodů dál budí vášně: Dostanou přednost školy?

Obchody

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. února 2021 13:00

Nynější epidemická situace moc nenahrává velkému rozvolňování, proto i uvnitř vlády probíhá diskuze o tom, co by mělo mít přednost. Otevření škol i obchodů zároveň nepodporují ani lékařské kapacity.

Možné otevření obchodů od pondělí vyvolává velké vášně a neshodnou se podle všeho ani členové vlády. Zatímco vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) to chce zkusit, ministr školství Robert Plaga (za ANO) dal jasně najevo, že souběh s návratem žáků do lavic mu nepřijde vhodný.

"Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou, tak jiné změny opatření (např. otevření obchodů) nejsou možné a zvýšení sociálních kontaktů při návratu do škol musí být vyváženo povinným testováním ve výrobních firmách a maximálním využíváním home office," uvedl dnes na twitteru.

Přesně tak. Souhlas. Už tak nám situaci dost destabilizují nové virové varianty a jejich mutace. Natož, aby se přiléval olej do ohně. Musí se jít podle priorit. A školy jsou snad prioritou i pro obchodníky a jejich zaměstnance. Alespoň pro většinu. Jinak otevřené dlouho nevydrží. https://t.co/Q5BS1FMnZN

— Rasti Madar (@RastiMadar) February 18, 2021

Respektovaný epidemiolog Rastislav Maďar s ním na téže sociální síti vyslovil souhlas. Podle něj už tak destabilizují epidemickou situaci nové virové varianty a jejich mutace.

"Natož, aby se přiléval olej do ohně. Musí se jít podle priorit. A školy jsou snad prioritou i pro obchodníky a jejich zaměstnance. Alespoň pro většinu. Jinak otevřené dlouho nevydrží," konstatoval. 

Témata: Obchody Robert Plaga Rastislav Maďar