AstraZeneca: O účinnosti promluvil Blatný, v ČR jsou problémy s aplikací vakcíny!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. února 2021 10:46 | Aktualizováno: 18. února 2021 22:07

O účinnosti vakcíny od firmy AstraZeneca se hodně mluví, v Česku jsou ale především problémy s její aplikací. Někteří lidé ji nechtějí, navíc vázne očkování touto látkou. Resort zdravotnictví ale tvrdí, že na jeho straně vina není.

Kvůli nižší účinnosti kolem 70 procent v Česku někteří lidé odmítají vakcínu od firmy AstraZeneca. Ostatně některé evropské státy ji doporučují jen pro osoby mladší 65 let. 

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale obavy nejsou namístě. Za hlavní důvod vakcinace má ochranu před smrtí, což podle něj látka plní. 

V Česku však panuje také problém s její aplikací. Od počátku února už byly do země dovezeny desítky tisíc dávek vakcíny, doposud bylo aplikováno jen něco přes 4000 dávek. Dokonce se objevily spekulace, že byly vakcíny znehodnoceny. Ministerstvo to ale odmítlo.

"Žádné vakcíny AstraZeneca nezmrzly. Všechny očkovací látky byly do tří dnů rozvezeny ze skladu distributora do jednotlivých očkovacích míst. Tedy není pravdou ani to, že by vakcíny ležely ve skladu. Dnes dorazí dalších 36 tisíc dávek," uvedl resort zdravotnictví na twitteru.

Témata: očkování Jan Blatný ministerstvo zdravotnictví