Otevření obchodů: Respektovaný epidemiolog radí ještě vydržet!

Obchody

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. února 2021 14:45

Již za pár dní by se v Česku mohly otevřít obchody, nahlas o tom mluví ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle epidemiologů by ale v nynější situaci nešlo o šťastný krok.

V posledních dnech probíhá intenzivní debata o možném otevření obchodů, ke kterému by mohlo dojít již od začátku příštího týdne. Na toto téma jednají také vláda s opozicí.

Odborníci z řad epidemiologů ale vzhledem k vývoji koronavirové epidemie v Česku takový postup nedoporučují. Na twitteru dal svůj názor jasně najevo Rastislav Maďar. 

Neznám člověka, který by si otevření obchodů nepřál. Ale strategie: “Rozvolníme, uvidíme” už jednou předčasně zazněla - i přes naše varování - na podzim a stálo to mnoho životů. Navíc by se brzdilo mnohem delší dobu než by trvalo rozvolnění. Ještě chvíli vydržet. https://t.co/ZICI9tosfo

— Rasti Madar (@RastiMadar) February 16, 2021

"Neznám člověka, který by si otevření obchodů nepřál. Ale strategie: 'Rozvolníme, uvidíme' už jednou předčasně zazněla - i přes naše varování - na podzim a stálo to mnoho životů. Navíc by se brzdilo mnohem delší dobu než by trvalo rozvolnění. Ještě chvíli vydržet," napsal.

Za úterý navíc přibylo nejvíce nově potvrzených případů koronaviru od 8. ledna. Konkrétně jich bylo 12 486, tedy o 2200 více než před týdnem. 

Témata: Rastislav Maďar Obchody