Registrace na očkování proti covid-19: Systém čeká velký nápor!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. února 2021 9:37

Za necelé dva týdny čeká registrační systém na očkování proti nemoci covid-19 velký nápor. Od března se budou moci hlásit lidé starší 70 let, podle dat ministerstva zdravotnictví přijdou na řadu v druhé vlně miliony lidí.

V pondělí bylo oznámeno, že za čtrnáct dní, tedy od 1. března, se budou moci na očkování proti nemoci covid-19 hlásit přes rezervační systém také lidé starší 70 let. Momentálně mají tuto možnost jen senioři nad 80 let a zdravotníci.

Podle zveřejněných dat bylo zatím vykázáno přes 466 tisíc očkování, přičemž 173 tisíc osob již obdrželo obě dvě dávky vakcíny. Za pondělí bylo vykázáno 14 168 očkování.

Původní plán ministerstva zdravotnictví považoval za součást druhé přednostní skupiny kromě seniorů starších 70 let také pacienty s chronickými nemocemi či zástupce vybraných profesí. Celkem mělo jít o 3,4 milionu lidí.

K průběhu očkování v Česku je kritický bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj bude nutné očkovat dva miliony dávek proti koronaviru za měsíc, jinak se země nikdy nedostane na čísla, která potřebuje.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování