Jana Peterková: Z televizní reportérky dezinformátorkou! Hrozí jí 2 roky vězení!

Jana Peterková

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

8. února 2021 14:05

Stát v boji s dezinformacemi o koronaviru není nijak zvlášť úspěšný, policie ale v těchto dnech hlásí posun v jedné kauze. Týká se videa Jany Peterkové, které za šíření poplašné zprávy hrozí až dva roky vězení. Před pár dny navíc bylo na její osobu podáno další trestní oznámení.

Janu Peterkovou si mnozí lidé pamatují ještě jako reportérku televize Nova, dnes už ale ověřené informace nešíří. Naopak pouští do světa nebezpečné dezinformace. Úřady proto musely začít konat.

Poslední lednový den proti ní zakročil obecní úřad středočeských Měšic. Obec na facebooku oznámila, že na Peterkovou připravuje trestní oznámení pro pomluvu a šíření poplašné zprávy.

Někdejší novinářka konkrétně natočila rozhovor s paní Václavou Vondráčkovou, kterou dříve zaměstnávala společnost vykonávající pečovatelskou službu pro některé obyvatele Měšic. Vondráčková dle zástupců obce uvedla nepravdivé informace o údajných úmrtích seniorů po podání vakcíny proti koronaviru.

Starosta Martin Čacký Martin Čacký uvedl, že z důvodu nedostatku vakcín ještě ani očkování seniorů neproběhlo. U jednatelů společnosti si také ověřil, že paní Vondráčková v ní již od května 2020 nepracuje. Trestní oznámení by se mělo týkat i její osoby.

Jak nyní upozornil server Manipulátoři.cz, s Peterkovou byly zahájeny úkony trestního řízení i v jiném případu. Ten se týká říjnového videa, v němž bývalá televizní reportérka tvrdila, že jsou nemocnice prázdné a zdravotníci „nemají do čeho píchnout a pokuřují na pracovišti“. Zároveň prohlásila, že dětem bude armáda „násilím nutit vakcínu“.

Redakce zmíněného webu má k dispozici vyrozumění o tom, že Policie ČR shledala trestní oznámení proti Peterkové ve věci šíření poplašné zprávy za důvodné. V případě shledání viny hrozí autorce videa až dva roky vězení.

Témata: Jana Peterková dezinformace Policie ČR