Návrat do škol nebo otevření sjezdovek? Hamáček to řekl jasně!

Jan Hamáček

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. ledna 2021 16:00 | Aktualizováno: 27. ledna 2021 21:54

Do normálu by život výhledově mělo vrátit očkování proti koronaviru, v Česku zatím ale postupuje jen velmi pomalu. I proto má Jan Hamáček jako člen vlády jasno. S uvolněním je třeba zatím vyčkávat.

Česko se již poměrně dlouho drží na rizikovém skóre, které odpovídá čtvrté úrovni protiepidemického systému PES. K rozvolnění ale z rozhodnutí vlády zatím nedošlo, opatření odpovídají nejvyššímu pátému stupni.

Sílí proto volání po otevření lyžařských areálů či návratu dětí do školních lavic. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dal však dnes na sociálních sítích jasně najevo svůj názor.

Za sebe říkám - v situaci 9000 nově nakažených denně, přeplněné nemocnice, vyčerpaní zdravotníci, reprodukční číslo blížící se 1, britská mutace viru za rohem - to není moment na otevírání sjezdovek.

— Jan Hamáček (@jhamacek) January 27, 2021

"Za sebe říkám - v situaci 9000 nově nakažených denně, přeplněné nemocnice, vyčerpaní zdravotníci, reprodukční číslo blížící se 1, britská mutace viru za rohem - to není moment na otevírání sjezdovek," napsal na twitteru.

"Opatření proti šíření covidu musí být založena na odborných podkladech, ne na handlech s KSČM. Současná čísla neumožňují otevřít skiareály nebo školy, jinak hrozí kolaps nemocnic. Prosím o trpělivost, dokud neproočkujeme velkou část lidí, nemáme jinou zbraň než tato omezení," dodal později. 

Témata: Jan Hamáček Lyžování lyžařské areály Vláda ČR Školství