Rouškovné pro důchodce nedorazilo? Tohle jsou nejčastější problémy!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. ledna 2021 9:39

V závěru loňského roku se vyplácelo rouškovné, tedy mimořádný příspěvek ve výši 5000 korun určený důchodcům. Je však možné, že na některé adresy nedorazilo. V čem může být problém?

I když už se hovoří o možném zopakování výplaty jednorázového příspěvku důchodcům i v letošním roce, některým penzistům se mohlo stát, že ještě neobdrželi ten loňský. ČSSZ na svém webu jasně popisuje, co je v takovém případě nutné udělat.

Problémem může být nedávná změna adresy, lidé by si proto měli zkontrolovat, že ji úřadům nahlásili. Pokud tak učinili, ale rouškovné jim stejně nedorazilo, mají si zkontrolovat, jaké instituci změnu nahlásili. Je totiž potřeba tak učinit přímo u správy sociálního zabezpečení.

Pokud nebyla doručena složenka ze strany České pošty, měl by si důchodce požádat o opětovné vyplacení jednorázového příspěvku. Do nové žádosti je nutné uvést požadovanou adresu pro její zaslání.

"Pokud příspěvek nedorazil a nejedná se o některou ze situací vysvětlenou výše v textu, mohou se důchodci obrátit se žádostí o informaci na místně příslušnou OSSZ/PSSZ/MSSZ. Případně mohou zaslat žádost o výplatu jednorázového příspěvku důchodci ČSSZ," uvádí správa. 

Témata: důchody důchodci čssz