PES: Stupeň 4 drží index už pátý den! Kdy se do něj Česko přesune?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. ledna 2021 9:22

Většina evropských zemí prodlužuje platnost současných přísných opatření proti šíření koronaviru. V Česku by přitom index systému PES mohl umožnit zmírnění restrikcí. Dojde k němu?

Index protiepidemického systému PES zůstává již pátý den ve čtvrtém stupni, a tak se z logiky věci nabízí otázka, kdy se do něj Česko přesune, co se týče opatření proti šíření koronaviru. Tuto záležitost mají v rukou vládní politici.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v nedělní Partii řekl, že o tom kabinet bude jednat nejspíš ve středu. Upozornil na to, že je nutné udržet epidemický vývoj v nižším stupni systému PES alespoň sedm dní po sobě.

Již o pár dní dříve řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), že v tomto týdnu se zmírnění protiepidemických opatření očekávat nedá, nejprve je třeba uvolnit místa v nemocnicích.

Od úterý se nejspíš budou moci otevřít alespoň papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti a prodejny se spodním prádlem. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl České televizi.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Jan Blatný Vláda ČR Lidé