Covid: Jak bude probíhat registrace na očkování?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. ledna 2021 9:27

Od pátku se budou hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně spolu se seniory nad 80 let i všichni zdravotníci a zaměstnanci v sociálních službách pečující o seniory. Jak bude registrace probíhat?

S očkováním proti nemoci covid-19, způsobené novým typem koronaviru, začali zdravotníci v Česku 27. prosince. Přednostně vakcínu dostávají lékaři a senioři v domovech důchodců. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že z očkovacích center bylo nahlášeno 61.474 lidí očkovaných proti covidu-19.

Do evidence zájmu o očkování se budou senioři nad 80 let moci hlásit od pátku, po víkendu je doplní zdravotníci. V prioritní skupině pro přednostní očkování je podle nové metodiky 838.000 lidí. Proti verzi před připomínkami je jich o 200.000 více.

Registrace bude probíhat na stejném serveru, na kterém dnes naleznou zájemci objednávky na testování, tedy ZDE. Při registraci bude potřeba vyplnit osobní údaje, tedy kromě jména a rodného čísla například i zdravotní stav.

Systém bude následně sám vyhodnocovat přihlášené pacienty a ti budou na telefon dostávat informaci o tom, kdy se mají k očkování dostavit. Preferované místo si sami vyberou během registrace. 

Na místo je pak potřeba si přinést občanský průkaz, podle dřívějších informací může být vyžadováno například i potvrzení od lékaře o zdravotním stavu, které se ale bude očekávat spíše od mladších lidí s chronickými chorobami. 

Pokud senior práci s počítačem nezvládá, může za něj udělat registraci někdo jiný. Může se také obrátit na svého lékaře nebo na infolinku 1221.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)