WhatsApp kvůli novým podmínkám přichází o uživatele! Hrozí ztráta soukromí?

WhatsApp

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. ledna 2021 17:04 | Aktualizováno: 13. ledna 2021 19:48

Málokterá komunikační platforma je v posledních zmiňována tak často, jako WhatsApp. Aplikace spadající pod mateřský Facebook je dlouhodobě v hledáčku uživatelů i úřadů, a nový problém jí rozhodně nenapomáhá.

Americká internetová společnost Facebook postupně propojuje své komunikační služby. Loni například svázala Messenger s aplikací pro sdílení fotografií Instagram.

Podle šéfa společnosti Facebook Marka Zuckerberga je konečným cílem propojení služeb Instagram, Facebook Messenger a WhatsApp. Facebook koupil Instagram v roce 2012 za miliardu dolarů. V roce 2016 pak zaplatil 16 miliard dolarů za převzetí aplikace WhatsApp.

Právě WhatsApp ale v posledních dnech podle médií ztrácí uživatele. Důvodem jsou nové podmínky, které se lidem nelíbí. Podle nich totiž bude aplikace předávat informace o chování uživatelů Facebooku a dalším jeho firmám, mezi které patří například Onavo či CrowdTangle.

Údaji, které mají být sdílené, jsou například telefonní číslo, IP adresa, údaje o zařízení, platbách, ale i data o interakcích s dalšími uživateli. Nutno dodat, že nové podmínky se týkají pouze uživatelů mimo Evropskou unii.

Uživatelům se ale změna nelíbí a přechází na jiné platformy. Doslova raketový vzestup tak zaznamenala například šifrovaná komunikační aplikace Signal, na kterou upozornil Elon Musk. Zájem je také o stále populárnější Telegram.

Facebook navíc kvůli Instagramu a WhatsAppu čelí žalobám amerického antimonopolního úřadů a skupinám amerických států, jež sociální síť viní z porušování pravidel hospodářské soutěže. Ty žádají soud, aby označil převzetí aplikací firmou Facebook za nezákonné.

Témata: sociální sítě Facebook WhatsApp