Připomeňte si s námi: Legendární seriál Dynastie připomínal kultovní Dallas!

seriál Dynastie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. ledna 2021 21:47

Americký televizní seriál Dynastie, jehož první díl se objevil na obrazovkách 12. ledna 1981, patřil v 80. letech minulého století k nejsledovanějším pořadům svého druhu. Sága o rodině miliardáře Blakea Carringtona se dočkala devíti sérií a 220 dílů, poslední z nich byl odvysílán v květnu 1989. Později se ještě objevila čtyřhodinová minisérie se stejnými hrdiny a od podzimu 2017 se pak natáčí i úplně nová verze Dynastie.

Spletité osudy petrolejového magnáta Blakea Carringtona a jeho druhé manželky Krystle, jimž se do cesty neustále staví Blakeova první žena Alexis, mohli američtí diváci sledovat v hlavním vysílacím čase na stanici ABC a s různým odstupem i diváci v mnoha dalších zemích.

A všude se dočkal nebývalé sledovanosti. Svého času pravidelně vábil k televizním obrazovkám také desetitisíce českých diváků, podobně jako další legendární americký seriál Dallas.

Dynastii produkoval slavný Aaron Spelling, který stál například také za úspěšnými televizním seriály pro mladé Beverly Hills 90210 nebo Melrose Place. Hlavními hvězdami Dynastie se stali představitelé ústřední trojice v podání Johna Forsythea, Lindy Evansové a Joan Collinsové.

Té role pletichářské Alexis přinesla celosvětovou proslulost. Dynastie získala i několik cen, v roce 1984 si například její tvůrci odnesli Zlatý glóbus v kategorii nejlepší televizní dramatický seriál.

Témata: seriály seriál Dynastie