Místo koncertu na úřad? Slavní hudebníci to mají letos těžší než dřív!

Dua Lipa 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. ledna 2021 18:19

Britský odchod z Evropské unie zkomplikoval hudebníkům pořádání koncertních turné a cestování mezi britskými ostrovy a kontinentem. Neshoda mezi Londýnem a Bruselem v této otázce totiž vedla k situaci, kdy muzikanti musí při cestách delších než 30 dní žádat o vízum stejně jako kdokoliv jiný, upozornila dnes agentura AFP.

Proti stávajícím pravidlům se vymezili například Thom Yorke ze skupiny Radiohead či zpěvačka Dua Lipa, kteří vyzývají k podepsání petice požadující oproštění profesionálních hudebníků a dalších umělců od vízové povinnosti.

Podle informací deníku The Independent odmítl Londýn standardní návrh Bruselu, aby umělci a tvůrci byli oproštěni vízové povinnosti při pobytu až do tří měsíců, protože britská vláda nechce to samé povolit umělcům z EU, kteří míří do Spojeného království. Mluvčí britského premiéra však dnes v reakci na zprávu listu podle AFP uvedl, že Británie přišla s "ambiciózním návrhem" týkajícím se pohybu při obchodních cestách, který by zahrnoval i hudebníky, EU ho však odmítla.

Ať už vinu za současnou situaci nese kdokoli, britští hudebníci si při cestách přesahujících 30 dní musejí zažádat o vízum v EU, prokázat, že mají k dispozici dostatečně peněz, a také dodat potvrzení o sponzorování od organizátora akce, napsal The Independent. Pro umělce jsou to další náklady, podotkla AFP. Nová pravidla platí od 1. ledna, kdy skončilo přechodné období po brexitu.

Petice proti těmto novým vízovým povinnostem pro hudebníky a umělce již nasbírala 247.000 podpisů. Své fanoušky k její podpoře vyzvali například Dua Lipa, Thom Yorke ze skupiny Radiohead nebo Louis Tomlinson z One Direction.

Na hudebním průmyslu se letos navíc neblaze projevuje šíření covidu-19 a s ním spojená omezení, kvůli nimž je možnost návratu k turné, ale i koncertům ve vnitřních prostorách a festivalům odsunuta na neurčito.

Témata: Hudba koncerty Dua Lipa