Krematorium Ostrava nestíhá! Těla se musí převést, stejná situace hrozí i jinde

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. ledna 2021 16:20

Denní počty nakažených každým dnem rostou, bohužel přibývá i mrtvých s koronavirem. V Moravskoslezském kraji je situace natolik kritická, že jeho zástupci v tomto týdnu přiznali šokující věc. Krematorium Ostrava nestíhá zpopelnit všechny zemřelé.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) to novinářům řekl v pondělí. „Nejsme schopni zpopelnit všechny zemřelé,“ uvedl s tím, že se obrátí na krizový štáb, aby tento problém začal řešit.

„Bohužel to je smutná zpráva, ale mám dojem, že by to lidé už také měli slyšet, aby věci nezlehčovali. Já to někdy sleduji na svém profilu, facebookovém i twitterovém, že spousta lidí si neuvědomuje, jakému velkému nebezpečí tady čelíme,“ dodal zástupce kraje.

Apel na Ústřední krizový štáb zapůsobil. Jeho šéf, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), potvrdil, že v Moravskoslezském kraji je situace nejhorší. Chystá se proto převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí.

Kapacita krematorií v některých dalších krajích může být údajně naplněna v příštích dnech, štáb je tedy připraven na daůší přesuny. Vedení hasičského sboru má ve spolupráci s Asociací pohřebních služeb zpracovat statistiku.

Témata: Moravskoslezský kraj pohřebnictví Pohřební služba Hřbitov