Čau lidi: Premiér Babiš promluvil o očkování! Kdy na vás přijde řada?

Andrej Babiš v nejnovějším vydání pořadu Čau lidi. 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. ledna 2021 11:11

Premiér Andrej Babiš (ANO) už má první dávku očkování proti koronaviru za sebou, spousta lidí si na něj ale musí ještě počkat. Babiš o víkendu naznačil, jaká je česká očkovací strategie.

K nelibosti mnoha lidí se tak stalo v pořadu Čau lidi na youtubovém kanálu vládního hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš sice prozradil, že oficiálně vše sdělí až v úterý na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný, sám se však chopil slova a před kamerou začal vše vysvětlovat.

Centrální rezervační systém se v omezeném módu spustí 15. ledna. „Do toho systému se budou moci přihlásit jen lidé starší 80 let. Ti dostanou termín vakcinace. Já doufám, že to zvládneme v lednu,“ uvedl předseda vlády s tím, že na mladší lidi přijde s rezervací řada nejdříve v únoru.

I poté ale dojde „jen“ k zařazení do pořadníku, jehož přesné fungování zatím není zcela jasné. Hlavním kritériem má být věk, roli však mají hrát i další zdravotní komplikace či zaměstnání. Premiér přišel s následujícím příkladem.

„Čím starší, tím větší priorita. Ale také některé stavy a nemoci. To znamená, čím člověk je nemocnější, tím má větší prioritu. To znamená, že když někdo má 66 a je zdravý, tak dostane termín později než někdo, kdo má 65 let a má vysoký tlak a cukrovku,“ nechal se slyšet Babiš.

Témata: Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování