Facebook smazal účet slavnému kuchaři! Co provedl?

Pete Evans

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. ledna 2021 19:14

Facebook odstranil profil vlivného australského kuchaře Peta Evanse poté, co celebrita opakovaně zveřejňovala dezinformační příspěvky o koronaviru.

Evans, který měl na sociální síti přibližně 1,5 milionu sledujících, šířil konspirační teorie o covidu-19 a vakcínách. Facebook již dříve odstraňoval jednotlivé jeho příspěvky, které vyhodnotil jako dezinformační, nyní ale stáhl celý šéfkuchařův účet. Evans se svými fanoušky sdílel teorie popírané odborníky týkající se například závažnosti viru, nošení roušek a vakcín, píše BBC.

Facebook uvedl, že Evansův účet stáhl kvůli "opakovaným porušením podmínek" internetové platformy. "Nikomu nedovolujeme sdílet dezinformace o covidu-19, které by mohly bezprostředně způsobit fyzickou újmu, nebo (teorie) o vakcíně proti covidu-19, které jsou vyvráceny zdravotními experty," sdělil mluvčí sociální síť.

Evansův instagramový účet ale zůstal aktivní, i když tato sociální síť je vlastněná Facebookem. Šéfkuchař na tento svůj stále aktivní účet napsal, že "je mu potěšením být katalyzátorem diskuzí o tak důležitém tématu, jako je svoboda projevu". Mnoho z jeho fanoušků vyjádřilo ohledně rozhodnutí Facebooku nespokojenost.

Kuchař, který si říká také Paleo Pete, se proslavil jako porotce v australském kulinářském pořadu My Kitchen Rules (Pravidla mé kuchyně).

Témata: Facebook Pete Evans