Důchody 2021: O kolik se od ledna zvýší penze?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. prosince 2020 9:13

Důchodci se kromě vánočních dárků mohou těšit na zvýšení penzí od nového kalendářního roku. O kolik se jim zvýší penze již za několik dní? Vláda o tom rozhodla už dávno.

Důchody se zvyšují pravidelně 1. ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Ceny se důchodcům během letošního roku zvedly o 3,8 procenta a výdělky se reálně zvýšily o čtyři procenta. Průměrná penze se tedy musí upravit celkem o 5,8 procenta.

Letos v lednu průměrná penze vzrostla o 900 korun, výdaje tak mají být zhruba o 37 miliard vyšší než ty loňské. Celková suma za důchody letos přesáhne půl bilionu korun.

Navýšení důchodů podle stanovených pravidel nařizuje vládě zákon. Podle předpisu by všichni lidé s nějakou penzí měli od ledna dostat 60 korun navíc a k tomu by se jim měla o 7,1 procenta zvednout zásluhová část penze. U lidí, kteří nyní pobírají méně než 14.449 korun, bude přidávaná částka nižší.

Stejně jako procentní výměra se mají příští rok zvýšit i příspěvky k penzi pro odbojáře, vězně komunismu a pozůstalé po nich. Růst by měly o 7,1 procenta.

Témata: důchody důchodci CZK