Platy učitelů nestoupnou o tolik, kolik bylo slíbeno? Plaga má co vysvětlovat!

Robert Plaga

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. prosince 2020 9:09

Učitelé si za své nasazení během uplynulých měsíců vysloužili zvýšení platů. Po včerejším oznámení však mají pocit, že jim bylo slíbeno něco jiného. Jak to vysvětluje ministr školství Robert Plaga (za ANO)?

Učitelé to během koronavirové krize nemají vůbec jednoduché, protože se musí vypořádat z častými a překotnými změnami, kdy chvíli učí normálně ve škole a jindy zase z domova. Nejspíš i kvůli tomu se vláda rozhodla, že by si měli polepšit.

Zatímco zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách základ výdělku vzroste o deset procent, platové tarify učitelů se od ledna zvýší „jen“ o čtyři procenta. Mnoha lidem se tento rozdíl nelíbí.

pic.twitter.com/fFaUiW9ecz

— Robert Plaga (@RobertPlaga) December 21, 2020

Původní verze nařízení totiž počítala u učitelů se zvýšením o devět procent. Zástupci školských odborů se tak již ozvali, že je rozhodnutí vlády zaskočilo a zklamalo. Ministr podle nich narušil důvěru pedagogů.

Podle Plagy se ale o devět procent má zvýšit suma na platy. Tarify se zvednou o čtyři procenta a zbytek peněz učitelé dostanou v odměnách. Víc by mělo být na osobní příplatky.

Témata: platy učitelé Robert Plaga