Noční zákaz vycházení v ČR: Je možné jeho zpřísnění?

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. prosince 2020 8:20

Kvůli šíření koronaviru je v Česku opět omezen volný pohyb osob, a to v nočních hodinách, kdy platí až na výjimky úplný zákaz vycházení. Je možné, že dojde k jeho zpřísnění?

Oba víkendové dny se rizikové skóre systému PES drželo v pásmu, které připadá pátému, tedy nejvyššímu stupni pohotovosti. Z toho vyplývá, že by vláda měla uvažovat o dalším zpřísnění opatření proti šíření koronaviru.

Oficiálně v zemi stále platí čtvrtý stupeň, který již omezuje volný pohyb osob. V zemi je v platnosti noční zákaz vycházení mezi 23. a 5. hodinou. I v tomto případě by došlo ke zpřísnění, zákaz by byl již od 21 hodin.

Premiér Andrej Babiš (ANO) však o víkendu uvedl, že na dnešním jednání vlády se přesunem do pátého stupně zabývat nebudou. Ve středu se kabinet sejde kvůli dalšímu prodloužení nouzového stavu, pokud jej v úterý schválí Sněmovna. „A to je den, kdy o tom (případné přesunu Česka do pátého stupně) budeme jednat,“ uvedl premiér.

Výjimka z nočního zákazu vycházení již byla udělena na Štědrý den, církev tak může uspořádat půlnoční mše. Naopak volání po výjimce pro silvestrovské oslavy vyslyšeno nebylo.

Témata: Lidé Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Andrej Babiš