Antigenní testy zdarma: Odběrová centra se otevřou již zítra!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. prosince 2020 10:01

Česko naplánovalo před blížícími se Vánocemi velký projekt plošného testování. Pokud se ho hodláte zúčastnit, abyste měli jistotu, že nenakazíte své blízké, měli byste vědět jednu věc. V pondělí byla oznámena velká změna!

Testování odstartuje již zítra, tedy ve středu 16. prosince. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví počítalo se startem až o dva dny později. Změnu již schválila vláda.

Za test na místě lidé nic platit nebudou, uhradí ho zdravotní pojišťovna. Opakovat testování je možné jednou za pět dní až do 15. ledna. Rezervovat si termín by mělo být možné na webu centrálního rezervačního systému, zatím se do něj však nezapojila všechna odběrová místa. 

Antigenní test vyhodnocuje vzorek odebraný výtěrem z nosohltanu. Jeho výsledek je známý zhruba za 20 minut. Testovat bude zejména zhruba 170 stávajících míst a zapojit se mohou dobrovolně i praktičtí nebo ambulantní lékaři, kteří budou test provádět u svých pacientů.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády řekl, že denní kapacita bude až 60 tisíc lidí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví