První inzerát na podporu očkování: Ministerstvo sepsul Babiš i experti!

Kritizovaný inzerát z dílny ministerstva zdravotnictví.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. prosince 2020 20:50

Ministerstvo zdravotnictví bude mít v dohledné době za úkol přesvědčit Čechy, aby se nechali očkovat proti koronaviru. První inzerát se ale podle všeobecné reakce moc nepovedl. Posuďte sami...

Z nedávného průzkumu agentury STEM, který si nechalo vypracovat ministerstvo zdravotnictví, podporuje plošné očkování proti koronaviru 52 procent lidí. Dalších 16 procent občanů váhá. Právě ty by mohla přesvědčit kampaň na podporu této myšlenky.

Resort zdravotnictví tento týden představil první výsledek kampaně. V novinovém inzerátu se snaží lidem vysvětlit, proč by se měli nechat proti nemoci očkovat. Odmítá v něm také některá nepravdivá tvrzení o vakcinaci. Kritici inzerátu poukazují na nepovedenou grafickou podobu inzerátu i na jeho nevhodnou formu.

Vedoucí katedry Marketingové komunikace a public relations na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Denisa Hejlová na twitteru inzerát rozebrala. Upozornila například na nevhodně zvolené titulky, které si podle jejího názoru „lidé spojí a budou se domnívat, že je to proti očkování“.

@ZdravkoOnline Určitě jste to mysleli dobře. Proč je to tedy špatně? pic.twitter.com/VpUDceGdL9

— Denisa Hejlova (@DenisaHejlova) December 10, 2020

Oficiální komunikaci ministerstva v tomto duchu kritizoval i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Nechci kolegům radit, ale tohle všechny jen vyděsí,“ napsal na twitteru. „Tohle vypadá jako inzerát anti-vax lobby,“ připojil se k výtkám prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Hejlová vytkla autorům inzerátu i volbu obrázku. „Jehla lidi vystraší, vzbuzuje nepříjemné emoce. To je odradí od přečtení textu,“ konstatovala. Odbornici se nelíbí ani opakování dezinformací v textu. „Spáčský efekt povede k tomu, že si lidé zapamatují, že si to někde přečetli v novinách, a tím pádem by na tom mohlo něco být,“ dodala.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ministerstvo rovněž podrobil kritice. „Musí připravit nějakou kampaň. Doufejme, že bude vypadat jinak než ten inzerát, který jsem viděl, který byl úplně katastrofální, poznamenal s tím, že již volal ministrovi Janu Blatnému (za ANO), aby si našel pořádné marketéry. Kampaň má navíc podle názoru předsedy vlády zpoždění.

Témata: ministerstvo zdravotnictví očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš