Platy učitelů v roce 2021: O kolik by se mohly zvednout?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. prosince 2020 15:25

Učitelé v Česku během koronavirové krize ukázali, jak klíčovou roli v této společnosti mají. I proto by je chtěl stát odměnit tím, že jim zvýší platy. Ministerstvo práce už naznačilo, o kolik by si mohli polepšit.

Vydělat si více by od nového kalendářního roku měli ze státních zaměstnanců pouze zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a učitelé. Počítám s tím návrh vládního nařízení z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, který byl zveřejněn na webu.

„Návrh nařízení vlády zejména zlepšuje platové ohodnocení některých skupin zaměstnanců, jejichž význam vzrostl v souvislosti s pandemií nemoci covid-19,“ uvedlo v podkladech k nařízení ministerstvo práce.

Učitelům slibuje resort růst o devět procent. Ze státního rozpočtu by na přidání zdravotníkům, učitelům a v sociálních službách bylo potřeba ze státního rozpočtu 10,1 miliardy korun i s odvody, z rozpočtů krajů a obcí 1,43 miliardy a ze zdravotního pojištění pak 4,63 miliardy.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dřív uváděla, že se počítá jen se zvyšováním výdělků zdravotníků, učitelů a v sociálních službách. Ostatním by plat růst neměl.

Témata: učitelé platy Ministerstvo práce a soc. věcí Školství