Roman Prymula o opětovném zpřísnění: Bude se to těžko vysvětlovat!

Roman Prymula

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. prosince 2020 9:59

V Česku teprve před pár dny otevřely všechny obchody či restaurace, už opět ale visí ve vzduchu jejich uzavření. O možném opětovném zpřísnění restrikcí mluví i bývalý ministr Roman Prymula.

K rozvolnění opatření týkajících se obchodů, služeb a restaurací sice došlo teprve ve čtvrtek, možná ale nebude mít dlouhého trvání. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES je dnes totiž druhý den na 64 bodech, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti, kdy by se opět zavíralo.

Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly došlo na jeho slova, že se má rozvolňovat opatrně. „Nyní se bude tři dny čekat a pak by se teoreticky měla opatření zpřísňovat. Nic nenasvědčuje tomu, že by se situace v následujících dnech zlepšila,“ řekl televizní stanici CNN Prima News.

Podle epidemiologa se bude případné opětovné zpřísnění opatření vládě vysvětlovat jen těžko. „Když v lidech vzbudíte naději rozvolněním, těžko se v tak krátké době zase opatření zpřísňují,“ konstatoval.

Prymula si proto není jistý, že politici budou mít odvahu všechno znovu zavřít. „Věřím, že ti, kteří strategii připravovali a připravují, musí vědět, co dělat dál,“ dodal.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR