Jak jsou otevřené obchody na Vánoce a silvestra?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. prosince 2020 18:18

Vánoční svátky se kvapem blíží a spolu s nimi i každoroční nákupní shon. Ten je letos navíc ovlivněn koronakrizí. Podívejte se, do kdy si letos přes svátky nakoupíte.

V Česku už delší dobu platí pro obchody s prodejní plochou nad 200 metrů omezení otevírací doby o svátcích. Ta se kromě jiných týká právě i svátků na konci roku.

Na Štědrý den mohou mít obchody otevřeno pouze do 12. hodiny. Pak musí všechny větší prodejny zavřít. A nechat zavřeno i na následující dva svátky.

Češi si tak nenakoupí ani 25. a 26. prosince. Poprvé se do obchodů dostanou až v neděli 27. prosince. Zákaz prodeje v neděli už byl totiž zrušen, v opačném případě by tak byli Češi bez obchodů téměř čtyři dny. 

Další omezení prodeje přijde přesně týden poté. 31. prosince většina obchodů omezuje otevírací doby dobrovolně, a to do 17:00 (Lidl, Tesco, Billa, Penny) nebo 18:00 (Kaufland, Albert, Globus). 

Na nový rok obchody otevřít nesmí, poprvé se tak zákazníkům otevřou až 2. ledna, tedy v sobotu. 

Zákaz prodeje se netýká velkoobchodů a prodejen, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 metrů čtverečních, dále čerpacích stanic, lékáren nebo prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště nebo nádraží.

Témata: Obchody Vánoce