Upřímná Tereza promluvila: Nechutné návrhy a tisíce eur v háji!

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

25. listopadu 2020 15:40

Brzy to budou už tři roky, co pákistánští celníci na letišti v Láhauru zadrželi Češku Terezu s téměř devíti kilogramy heroinu v kufru. Soud ji po vleklém řízení poslal v březnu 2018 za mříže na osm let a osm měsíců. Dívka za tu dobu vystřídala hned několik právníků, s jejich prací totiž často nebyla spokojená!

I když mladá Češka doufala, že by se letos na Vánoce konečně mohla dostat domů, přišla špatná zpráva. Vyhlášená amnestie, která byla v Pakistánu vyhlášena, se týká jen méně vážných trestných činů a Tereza má proto smůlu.

Z vězení Kot Lakhpat se alespoň rozpovídala o svých trpkých zkušenostech s tamními právníky. Zpočátku ji zastupoval Džavád Zafar, kterého ale Tereza po měsíci sama vyhodila. Proč? To osvětlila v dopisu pro Blesk.

„Můj první právník je lhář, který se nestyděl si vzít několik tisíc euro od mé rodiny a poté mi dělat nechutné návrhy, za což jsem jej vyhodila,“ tvrdí. Její rodina z těchto peněz už neviděla ani euro.

Poté přišel na scénu Ašgar Dogar. Ten ji zastupoval i ve chvíli, kdy si Tereza vyschlechla tvrdý verdikt soudu. Následně mu dala Češka padáka, měla totiž dojem, že za výši trestu může právě on. Nakonec ale svůj názor změnila a Dogara vzala zpět. „Udělal, co mohl, mohlo být hůř,“ uvědomila si s odstupem času.

Mezi tím pro ni ale pracoval ještě právník Saif ul Malúk. Ten se proslavil jako obhájce pákistánské křesťanky odsouzené k smrti za rouhání, jeho jméno se objevilo i ve velkých světových médiích. Tereza podle svých slov najala Malúka, protože jí ho poradila jedna česká novinářka, se kterou byla v kontaktu.

Slavný právník na ni ale neměl mnoho času a tak se jejímu případu příliš nevěnoval. „Bohužel mi neřekla, že pan Malúk nedělá drogové případy, zabývá se rouháním,“ posteskla si Tereza.

I když naděje Terezu stále neopouští a je odhodlaná dál o svou svobodu bojovat, uvědomuje si, že vše může skončit tak, že si bude muset odsedět celý trest. „Na závěr chci říct, že každý dělá chyby, což je sice klišé, ale něco na tom je. Já se ze svých chyb poučila, změnila jsem se a nemůžu se dočkat domů. Jestli to bude příští rok, nebo za zbývajících pět let, nevím. To teď záleží na Dogarovi,“ uvedla s odkazem na svého právního zástupce.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu