Zrušení superhrubé mzdy před koncem roku? Daňovým poradcům se to nelíbí

Daně, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

23. listopadu 2020 12:52

Jen pár týdnů před koncem roku 2020 schválili poslanci zrušení superhrubé mzdy a snížení daní. Na adresu tohoto kroku však zaznívá kritika. Nově se ozvali také daňoví poradci.

Poslanecká sněmovna v noci na pátek schválila takzvaný daňový balíček, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a zavedl daně z příjmu ve výši 15 procent a 23 procent. Došlo také ke zvýšení daňové slevy na poplatníka. Veřejné rozpočty tím dle odhadů přijdou až o 130 miliard korun.

Kvůli schválení takové změny jen pár týdnů před koncem roku se ozvali daňoví poradci. Jejich komora považuje schválení daňového balíčku krátce před koncem roku za problematické. Zástupci to uvedli v tiskové zprávě.

Úprava daňového systému by se podle daňových poradců měla uskutečnit transparentně po předchozí diskusi tak, aby podnikatelé i občané měli dostatek času se na tyto změny připravit.

Zároveň ale komora vítá některá schválená opatření, například zvýšení hranice pro povinné odpisování majetku nebo zrychlení odpisů. Na druhou stranu například schválené zvýšení slevy na poplatníka podle ní způsobí v praxi problémy.

Témata: Mzdy Daně Poslanecká sněmovna