Senát se ozval kvůli obchodům, vadí diskriminace!

Obchody

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. listopadu 2020 11:23

Obchody jsou v posledních dnech velkým tématem, velkou roli v tom hrají blížící se svátky. Do debaty se nyní zapojil Senát, kterému vadí diskriminace na trhu. Malým prodejnám kvůli tomu hrozí likvidace.

Vzhledem k blížícím se Vánocům se mnozí lidé ptají, kdy se otevřou všechny obchody. Velkým tématem jsou především menší provozovny. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by jejich otevření zvýšilo dle statistik mobilitu obyvatel o desetinu až třetinu.

Vzhledem k současnému stavu epidemie v Česku podle něj není možné otevřít všechny obchody, stát by se tak mohlo nejdříve od příštího týdne. Do celé záležitosti se však snaží promluvit i Senát.

Skupina 63 senátorů totiž napadla u Ústavního soudu vládní omezení pro maloobchod zavedená proti šíření koronaviru. Opatření by podle nich měla být zrušena, protože jsou diskriminační a znamenají likvidaci menších prodejen a podnikatelů.

V ústavní stížnosti, kterou podali v sobotu 21. listopadu, poukazují na nejasnosti ohledně toho, proč některé malé podniky musí zůstat zavřené, zatímco jiné mají výjimku. ČTK to sdělila tisková tajemnice Senátu Sue Nguyen.

Témata: Obchody Senát ČR Ústavní soud ČR