Sovák, Kemr, Bohdalová. Seriál Chalupáři Češi milují i po 45 letech!

seriál Chalupáři 16

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. listopadu 2020 11:01

Premiéru prvního dílu oblíbeného televizního seriálu Chalupáři odvysílala tehdejší Československá televize 23. listopadu 1975. Jedenáctidílný, dodnes hojně reprízovaný komediální seriál natočil režisér František Filip podle scénáře autorské dvojice František Vlček a Václav Pavel Borovička.

Tomuto televiznímu dílu vévodí zejména herecké výkony komediálního tria Jiří Sovák, Josef Kemr a Jiřina Bohdalová. Příhody bývalého kontrolora, penzisty Evžena Humla v podání Sováka, a jeho podnájemníka Bohouše Císaře ztvárněného Kemrem se filmovaly v obci Višňová na Příbramsku, jejíž název si autoři upravili na Třešňovou.

Do natáčení seriálu, který staví na střetu městského a venkovského životního stylu, se jako komparz zapojila prakticky celá vesnice. Višňovou tehdy štábu údajně doporučil někdo z místních rodáků. Obec se díky seriálu proslavila a je častým cílem turistů, kterým vyšla vstříc a instalovala orientační cedule upozorňující na místa proslavená seriálem.

Známá je také průvodní píseň seriálu Když máš v chalupě orchestrion z autorské dílny Luboše Fišera nazpívaná Waldemarem Matuškou. Jeho hlas přitom v televizních reprízách před rokem 1989 musel kvůli zpěvákově emigraci z nahrávky zmizet.

Témata: seriál Chalupáři